Training en Advies

Een probleem met uw gezondheid kan zorgen voor twijfel en onzekerheid. U heeft vragen waarover u graag eens rustig met iemand zou willen praten. Bijvoorbeeld omdat uw huisarts u verteld heeft dat u Diabetes heeft, omdat u merkt dat uw partner vergeetachtig wordt, omdat u last heeft van ouderdomsklachten of omdat u moeite heeft met de gevolgen van een chronische ziekte.
Als wijkverpleegkundige kan ik u en de mensen in uw omgeving helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Ik kan u bijvoorbeeld meer vertellen over de gevolgen van een chronische ziekte voor uw dagelijks functioneren. Welke hulpmiddelen zijn er, en hoe gebruikt u deze? Zijn er andere, meer gespecialiseerde hulpverleners, bijvoorbeeld bij beginnende dementie? Ik kan u ook informeren en adviseren over eventuele aanpassingen in uw huis. Als het nodig is kan ik u behulpzaam zijn bij het aanvragen van hulpmiddelen of het verwijzen naar een hulpverlenende instantie.

Bij een afspraak thuis zal ik met u bespreken welke vragen u heeft. Afhankelijk daarvan wordt gekeken of één inhoudelijk gesprek voldoende is of dat er behoefte is aan meerdere gesprekken. Deze huisbezoeken vallen in de categorie Advies, Instructie en Voorlichting. 

Als u vanuit het ziekenhuis of na een tijd van revalidatie weer naar huis komt, kan het zijn dat u hulpmiddelen moet gebruiken of handelingen in de persoonlijke verzorging moet uitvoeren die nog nieuw voor u zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan het aantrekken van steunkousen, het spuiten van insuline of het verzorgen van een stoma. Wat er bij die zuster zo makkelijk leek, kan er thuis soms toch best moeilijk zijn.
Als verpleegkundige sta ik u graag terzijde, wat uw situatie ook is. Samen met u zal ik deze handelingen met u oefenen. Ik kan u ook tips en trucjes laten zien, waardoor u weer zelfverzekerder in het leven staat en weer zelf de regie kunt nemen.

Sommige aandoeningen vragen om een aanpassingen van uw levensgewoontes. Denk hier bijvoorbeeld aan COPD, Parkinson of de ziekte van Chrohn. Het is dan vaak moeilijk om te overzien wat dat voor u dagelijks leven betekent.
Hoe ziet het eruit met uw inspannings-/ ontspannigspatroon? Wat zijn uw eetgewoontes?
Samen met u breng ik in kaart welke veranderingen zinvol zijn. Ik ga hierbij ook erop in hoe uw situatie in de toekomst kan veranderen en hoe u vandaag al een verergering van de klachten kunt voorkomen of vertragen.

‘Niet pluis gevoel’
Soms heeft u zorgen zonder dat u het probleem helemaal helder heeft. U denkt bijvoorbeeld aan beginnende dementie bij uw partner. Ook dan kan ik als wijkverpleegkundige bij u thuis komen en de situatie met u en uw partner bespreken. Ik kan u helpen uw zorgen te verwoorden en u bovendien adviseren over de mogelijkheden voor een volgende stap.